» A Czerka Vállalat Star Wars: The Old Republic Hungary: Magyar SWTOR fansite

Regisztráció

Legyél Te is tagja a Star Wars: The Old Republic magyar rajongói oldalának! Regisztrációd segítségével hozzászólhatsz a bejegyzésekhez, hírlevelet kérhetsz, valamint egyéb extra funkciókat haszálhatsz! Tovább a regisztrációhoz »

A Czerka Vállalat

Ha felmerült már bennetek, hogy jutott el a Czerka odáig, hogy létrehozza azt, amivel a CZ-198-on szembesülünk, ne hagyjátok ki Jarama összefoglalóját – át is adom neki a szót! :)


A következő kis olvasmány nem annyira gyakorlatias (lsd.: hutt nyelv vagy a Basic), mint inkább érdekes lehet a lore-t kiegészítő, kisebb mellékszálak közt. A sokszor említett Czerka Vállalat szerepe, működése már a KotOR-ban felkeltette az érdeklődésemet, ezért úgy gondoltam, hogy ha már egy patch-et is megér a téma, úgy miért ne ismerhetnénk meg kicsit jobban? Remélem, tetszeni fog.


A Czerka VállalatValamikor réges-régen…


…mert az alapítás pontos ideje nem ismert. Ha mégis be kéne szorítani valahova, talán a hároméves Jedi Polgárháború (továbbiakban Polgárháború) idejére tehetjük, mikor a Sith Birodalom és a Galaktikus Köztársaság szállt szembe egymással, kb. 3653 standard évvel a yavini csata előtt (más időszámítással mérve, 306 évvel a coruscanti békeszerződés előtt).


A Birodalmat ekkor a hírhedt Darth Revan irányította, míg a Köztársaság élén még Janarus főkancellár állott, a Czerkát pedig a pénzéhes Pollard Seario vezette.


A cég székhelye az Esstran szektor, Korriban.


Ezidőtájt a kezdetben még csak kiskereskedés szövetséget kötött a Sith Birodalommal és megalapította a Czerka Vállalatot, melynek hivatala már a Korribanon volt. Monopolhelyzetének köszönhetően könnyen jutott szerződéshez a sith térségben cserébe az ellátmányért, fegyverekért és felszerelésekért. A kezdeti időkben széles körben ismert, sikeres, de gátlástalan társaság volt. Illegális és etikátlan jövedelemszerző módszerei mégis tolerálva voltak. Természetesen ez az állapot is csak addig tartott, míg a kreditek áramlása folyamatos volt és nem szivárgott ki semmi, ahogyan a céggel kapcsolatban álló ügyfelek dolgai felett is elsiklottak.


/Yavini csata: mint ismeretes, ez volt az első jelentős csata a Galaktikus Polgárháború idején, ebben a csatában vezette győzelemre a lázadók seregét Luke Skywalker és itt pusztították el az első Halálcsillagot. Azóta ez a dátum mérföldkőnek számít a Galaxis időszámításában és ehhez viszonyítanak mindent. Magyarosítva YE/YU (Yavin előtt/után) vagy átvéve az angol területről BBY/ABY-ként (Before/After Battle of Yavin) használható./


A több évszázados, a Galaxison átívelő vállalkozás eredetileg Czerka Mining and Industrial néven jött létre (ismeretes még Czerka Arms és Czerka Corporation néven is). Üzleti uralkodása több rendszert is megélt: szállított a Galaktikus Köztársaságnak, a Sith Birodalomnak, a Galaktikus Birodalomnak, az Új Köztársaságnak és a Szabad Szövetségek Galaktikus Föderációjának.A Polgárháború idején gyakran dolgozott a sitheknek, később szövetségre is lépett velük, biztosította számukra a kellő felszerelést és utánpótlást. Kizárólagos kereskedelmi jogot igényelt magának a meghódított bolygókon, ezzel is megalapozva általános rossz hírnevét, miszerint rendkívül etikátlan és egyébként is egy megalkuvó kufár.


Egyik sikeres tervezése és vakmerő projektje, a 47-es mintájára készült HK-51-es bérgyilkos droid. (A Hunter Killer sorozat ezt megelőző példányát Revan saját maga kreálta.) A Sith Birodalom nagyobb tételben vásárolt ebből a droidból, de útközben, valahol a Belsavison eltűnt és sosem érkezett meg.


Még a Régi Köztársaság idejében a Czerka rendszeresen szponzorált egy hutt kézben lévő kedvelt játékot, a népszerű sportot, a huttballt. Ez a viadal a Vállalat halálos és alattomos csapdáit használta.


Termékeit igen széles spektrumban gyártotta és gyártja, kezdve az élelmiszerektől a katonai fegyvereken át egészen a különféle járművekig. Ez az egyik leggazdagabb és legsikeresebben működő gazdasági vállalkozás. Ott van szinte minden civilizáltabb bolygón és mint több csillagrendszer tulajdonosa, valamint több millió értelmes létforma munkaadója, képviselteti magát a Köztársasági Szenátusban is. Egyedülálló abban, hogy következmények nélkül tárgyalhat a Hutt Kartellel és más független világokkal, büntetlenül áthágva a politikai határokat, ezáltal megdöbbentő mértékű nyereségre téve szert.


Annak ellenére, hogy a cég észrevehetően nem lojális senkihez és semmilyen eszméhez, mégsem engedheti meg magának azt a luxust, hogy bárkivel is beszüntesse az üzletelést. A vállalat szlogenje: „Bármikor, bárhol…ott vagyunk!”


Tehát az eszközök palettája szinte minden igényt lefed, de a cégnél hamar rájöttek, hogy a legnagyobb üzlet, a legbusásabb haszon mégis a fegyverkezésben, azon belül is a személyi fegyverekben van (kézi lőfegyverek, gránátok). Így váltak a Galaxis elsőszámú fegyvergyártó vállalatává. A hatóságok számára egy idő után túlságosan nagy és kiterjedt volt, hogy folyamatos ellenőrzésük alatt tartsák, ezért – és talán a struccpolitika miatt – megbízhatónak titulálták a céget. Ez jó hír volt nekik, de rossz azoknak a világoknak, amelyek nem voltak elég erősek az üzletkötéshez. Sikerült kiterjeszteni érdekeit olyan rendszerekre, mint pl. a Kashyyyk, Tatooine, Korriban, a kisebbek közül a Trandosha, Taris vagy a Dantooine.


A Kashyyykon volt például a legjelentősebb vállalkozása, ami eleinte hatalmas nyereséget hozott: vuki harcosokat „verbuvált” és munkásokként eladta őket a külső világokban. Nos, ez tulajdonképpen klasszikus rabszolgakereskedelem volt.


Tatooine: 3956 standard évvel Yavin előtt Anchorhead szélfútta, sivár és poros városába életet vitt. A Czerka komoly kreditmennyiséget fordított a kihalt város felélesztésére azzal a szándékkal, hogy felkutassa a természeti erőforrásokat, megalapítsa bányavállalatát és kitermelje a sivatagbolygón található ércet.


Korriban: eleinte csak kisebb felszereléseket árusító vállalkozás volt a Sith Akadémia tanulóinak és azoknak a leendő sith tanoncoknak, akik felszerelhették magukat minden korribani jóval, mielőtt nekivágtak volna hosszú útjuknak az Akadémiára.


Később látni fogjuk, hogy valójában mennyire voltak sikeresek ezek a vállalkozások.Néhány mondatban talán érdemes megemlíteni a Czerka Vállalat nagy riválisát, az Aratech Repulsor Company-t.


Az Aratech Repulzor Társaság 4000 évvel a yavini csata előtt kezdte meg működését. Fő profilja szintén a fegyverek és droidok voltak, de leginkább mesterlövész-puskákat, karabélyokat és kisebb droidokat, szondákat gyártottak. Gyakran szinte vérre menő verseny alakult ki közte és a nála jóval nagyobb Czerka között, aki nem riadt vissza semmilyen eszköztől. Egy esetben több Aratech gyártmányú G0-T0 droid fellázadt a Galaktikus Köztársaság ellen. A sajtó kapva kapott az alkalmon és a hírverés majdnem csődbe juttatta a társaságot. Második kísérlete egy hálózati droid volt, egy szuperszámítógép, de az is megbukott. Ezek után leállt a droidgyártással, a továbbiakban repulzor-technológiáknak szentelte pályafutását és ígéretet tett, hogy a Köztársaságot támogatni fogja a Klónháborúban. Legnevesebb gyártmánya a 74-Z típusú sikló, amelyet a háború idején szolgálatba állítottak, és használatban volt még Palpatine uralkodása alatt is. Eszközeik mindig is drágábbak voltak, de kétségkívül a magasabb minőséget jelentették.
A Czerka Vállalat nem minden vállalkozása volt sikeres, sőt, egy időben sok volt a pénzügyi katasztrófához közeli állapot. Erre kiváló példa a rabszolgakereskedelemben történő részvétele.


Lázadás a Kashyyykon


Habár a rabszolgaság illegális, bizonyos joghézagok mégis lehetővé tették.


A vukikat állatias beszédük és megjelenésük miatt mindig is csak barbár vadállatoknak tekintették. Erőszakos ellenállásuk is csak megerősítette ezt a hiedelmet. A bitorló vukival, Chunndarral történt tárgyalás eredményeképpen a Czerka ellátta őt fegyverrel, mellyel érvényesíthette uralmát, cserébe rabszolgákat adott a Vállalatnak. Ennek a megállapodásnak vetett véget Revan és vuki társa, Zaalbar azzal, hogy megkereste és lázadásra bírta Chunndar leváltott apját, Freyyrt. Az öreg vuki fiát a lázadás során megölték, a Czerkát pedig elűzték a bolygóról.


Másik ominózus ügye a Tatooine-on, röviden:


Ismerős Tatooine-i eset


Mialatt a Vállalat erőfeszítéseket tett a Tatooine-on, hogy felkutassa és kibányássza a sivatagbolygó rejtett természeti tartalékait, komoly hibát követett el. Úgy gondolta, hogy különleges kutatásaihoz kiváló helyszínt biztosít az ellenséges környezet. Létrehozott egy titkos fegyverrészleget, ahol szabadon tesztelték a különböző idegen technológiákat, melyek tiltva voltak a Galaxis civilizáltabb részein. Azonban egyes kísérletek végeredményeit nem lehetett kordában tartani, így a Czerka váratlanul el is tűnt a bolygóról, az üzemet pedig végleg elnyelte a dűnetenger. Hab a tortán, hogy a Tatooine-on talált érc sem volt az, amit vártak tőle. Időközben kiderült erről az ércről, hogy jóval gyorsabban korrodál a normálisnál, így romba dőlt minden hosszú távú építkezési terv is.


Nem vetett jó fényt a cégre, mikor kiderültek a Teloson zajló kétes tevékenységei:


A Telos IV újjáépítése


Darth Malak utasítására lebombázták a Telos stratégiailag fontos területeit, ami a bolygó jelentős részét jelentette. A Birodalom nem bízott semmit a véletlenre és szinte a földdel tették egyenlővé a városokat és az űrállomást.
Érdekesség, hogy a Telos IV-en működött többek közt a jedi rend mezőgazdasága és ide küldték farmernak azokat a tanoncokat, akik nem feleltek meg a próbákon.


A bombázások után ithoriak segítségével a Köztársaság elkezdte terraformálni a bolygó felszínét. A Czerka igyekezett megkedveltetni magát a győztes, de megrendült féllel és Jana Lorso (Czerka tisztviselő, igazgató) felügyelete alatt elindult a telosi helyreállítási projekt: a Czerka munkásokat küldött, beruházásokba kezdett, cserébe a telosi források kizárólagos használatáért. Az ithoriak eleinte szívesen fogadták a segítséget, ám a háttérben egy brutális megszállás volt készülőben. Időközben a helyi Exchange bandákkal kötött szövetsége és a Telos saját törvényeinek ügyes kihasználása lehetővé tette Lorsonak, hogy az ithoriakat évről-évre, folyamatosan a társadalom peremére szorítsa.


/Az Exchange egy jelentős méretű bűnszervezetnek számított ebben az időszakban. Fűszercsempészetből, fegyver- és rabszolgakereskedelemből tartja fenn magát, ezen kívül számos fejvadász üzletel velük./


Ennek az elnyomásnak vetett véget a bolygóra érkező számkivetett jedi, Meetra Surik, aki barátságot kötött az ithori telepesek vezetőjével. A barátsággal, mint új szövetséggel és egy ex-Czerka alkalmazott segítségével sikerült bizonyítékokat gyűjteni a Czerka és Lorso ellen. A cég próbálta megvesztegetni a jedi mestert, de kudarcot vallott, ezért zsoldosokkal akarta eltetetni láb alól őt is és az ithoriakat is. Most sem járt sikerrel. Végül a Czerkát utasították, hogy hagyja el a bolygót, felelős vezetőit pedig bíróság elé állították.A Polgárháború utáni években egyre kevesebb lett a megrendelés, csökkent az ügyfelek száma és megváltoztak az igények is. A sikertelen telosi terjeszkedés és a sithek veresége után a Vállalat megváltoztatja nevét Czerka Armsra. Ezzel is feledtetni akarta a múltban történteket és próbált hátat fordítani az egykori rossz hírnevének. Habár a vezetés próbálta palástolni a visszaesést egy nyilvános bejelentéssel, szkeptikusan fogadták azt, ezen kívül a számos alkalmazott halálesete is csak újabb megválaszolatlan kérdésekhez vezetett.


A Galaktikus Polgárháború ideje alatt (YU 43.), mikor a Galaktikus Birodalmat felváltotta az Új Köztársaság, a Czerka felbontotta egyezségét a Birodalommal és elérhetővé tette minden termékét a piacon. Hajlandó volt akár a Köztársasággal is megállapodásra jutni. Valamelyest versenyben tudott még maradni, de már csak a harmadik legnagyobb fegyvergyártó lett a galaxisban. Helyét elfoglalta a BlasTech és a Merr-Sonn.


Továbbra is energiafegyvereket gyárt, azonban felfedezett egy kis rést a nem-lőfegyverek és a nem-hagyományos muníciók piacán. Fő területét áthelyezte és gyártani kezdte kézi lángszóróit és vibropengéit. Nar Shaddaa-n jelenleg is töretlenül működik a cég.

Napló:

Krisztian
Zyk [tag] Naplózva: 2013-08-11 09:14

Ez nagyon komoly írás.Köszönet érte.

Elfy [tag] Naplózva: 2013-08-11 18:31

http://www.youtube.com/watch?v=0yz-y0VQTrA

Kis érdekesség, mehetne majd a hírek közzé :)

Tako [tag] Naplózva: 2013-08-11 21:02
fCon [tag] Naplózva: 2013-08-12 11:53

Köszönöm a masszív olvasmányt…néha át nevezhették volna magukat Döbbenet KFT-re szlogen pedig ez lenne “Döbbenet KFT…árainktól megdöbben.” :D

janiandroll [tag] Naplózva: 2013-08-12 20:30

Bocs az off-ért,de elfáradt az agyam. Most miért lesz megint maintenance és nekünk végül is meddig tart?

Jarama [tag] Naplózva: 2013-08-13 10:06

Én köszönöm az elismerést! Néha elsül a kezem. :)

 

Az üzenet írásához be kell jelentkezni. Ha még nem regisztráltál, kattints ide.

  • email
  • LinkLog
  • WiW
  • Twitter

Magyar szerverek listája

PvP szerver: Tomb of Freedon Nadd
PvE szerver: The Red Eclipse
RP-PvE szerver:The ProgenitorMagyar chatek
The Red Eclipse köztársasági oldal: Hungarian
The Red Eclipse birodalmi oldal: Hungarian
Tomb of Freedon Nadd köztársasági oldal: Hungarian és Alliance
Tomb of Freedon Nadd birodalmi oldal: Hungarian
The Progenitor köztársasági oldal: Hungarian

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Linkek

Címkék

Hírarchívum