» Jönnek a huttok ááááááá! Star Wars: The Old Republic Hungary: Magyar SWTOR fansite

Regisztráció

Legyél Te is tagja a Star Wars: The Old Republic magyar rajongói oldalának! Regisztrációd segítségével hozzászólhatsz a bejegyzésekhez, hírlevelet kérhetsz, valamint egyéb extra funkciókat haszálhatsz! Tovább a regisztrációhoz »

Jönnek a huttok ááááááá!

Azoknak, akik január 7-ig előrendelték a kiegészítőt, holnap indul a banzáj! :) A többieknek majd vasárnap.


Ennek megfelelően április 9-én, kedden éjjel 3 órától reggel 9 óráig nem lesznek elérhetőek a szerverek, a hivatalos oldal és a launcher sem.


Az időtartam szükség esetén hosszabbodhat!  Saját érdekedben ne kezdd el a patchelést addig, míg nem érkezik hivatalos értesítés az indulásról!


A frissítéssel mindenki letölti a Rise of the Hutt Cartel kiegészítőt és a 2.0-ás update-et. Az új content elérhetősége az accountod típusától és attól függ, megvásároltad-e a kiegészítőt. Ha nem vetted meg, a lvl 50 feletti tartalom nem érhető el számodra! A f2p és preferred korlátozások továbbra is érvényesek a RotHC-ban!


Akár vásároltatok, akár nem, hatni fog rátok a 2.0-ás update. Ma még van idő néhány dolog elvégzésére, ne késlekedjetek! :)


Ha mindezzel végeztetek és marad időtök, tanuljatok hutt nyelven, ki tudja, milyen titkos irat kerül majd elénk… :) Kedves klántársam, Jarama újabb nyelvleckéje következik! (Az aurebeshről már olvashattatok tőle.)


“Yoka to bantha poodoo…dobellia nok.” – „Bantha eledel leszel…büdös rabszolga.” (Sebulba)


Boota da nolia! (Üdvözlet!)


Ígértem a nyelvi leírás folytatását. Ezúttal a huttok nyelvét boncolgatom pár mondatban.


A Huttese


Sok faj ismeri és beszéli ezt a nyelvet a huttokon kívül (pl. Jabba palotájában volt látható a Mick Jagger-szájú énekes Sy Snootles, Max Rebo bandájában, vagy a Baljós árnyakból ismert dug, Sebulba), de jellemzően a Hutt Területen élők használják. Ez az anyanyelvük. Anyanyelv, pedig egy olyan nyelvjárásról van szó, melyet a közös dialektust nem beszélők miatt alakítottak ki és ezzel jócskán elősegítették a hutt kereskedelem felvirágoztatását és kiterjesztését más rendszerekre.


A Hutt Terület (Hutt Space – amint azt a neve is mutatja, a régió uralkodó fajáról nevezték el a rendszert) autonóm régió a galaxis határán, a Középső (Mid Rim) és a Külső, vagy másnéven Peremvidéki (Outer Rim) Terület között, a Vad Űr (Wild Space) közelében. Habár eltérő adatok állnak rendelkezésre, de becslések szerint néhány száz, akár ezerre is tehető a területhez tartozó lakott bolygók száma.


Mivel a huttoknak galaxis-szerte igen nagy a kereskedelmi befolyásuk és kiterjedt bűnszervezeti hálózatuk is van, így a Basic (közös nyelv) mellett a második legelterjedtebb nyelv lett az övék. Mindemellett a nyelvük egyfajta kiegészítő, mintegy keveréknyelvként is szolgál a huttok területét körülvevő rendszerekben.


Természetesen ennek a nyelvjárásnak is van saját írásrendszere. Hozzávetőleg kb. 500 standard évig nyúlik vissza a kialakulásának története, bár a huttok ősi bolygoján, a Varl-on találtak 1000 éves írásos nyomokat is.


A hátteréről


A Lucasfilm Skywalker Sound stúdiójában régóta dolgozik egy kiváló hangmérnök, Ben Burtt. Számos film, hangminta és hangeffekt fűződik a nevéhez, többek közt a filmiparban elhíresült Wilhelm-sikoly,  vagy R2D2 és a fénykardok hangja, Vader légzése, valamint a hutt nyelv bevezetése a 6. epizódba (pl. a film elején C3PO és TT-8L/Y7 kapuőrdroid párbeszéde, Bib Fortuna és Jabba, stb.). Később, az Új remény 1997-es felújított változatában, az újonnan felvett Jabba-Han Solo párbeszédbe is adaptálták, majd Greedo is hutt nyelven beszél Hannal a kantinban.


A huttese alapja az egykori inka birodalom nyelve, a quechua, melyet a mai napig is kb. 9 millióan használnak Bolíviában, Peruban, Ecuadorban, Chilében és Argentínában. A spanyol után a második hivatalos nyelv Peruban és Bolíviában. A quechua mellett egyezések vannak pl. lengyel és hindi nyelvi előfordulásokkal is.


(Csak érdekességként említem meg, hogy bár nem huttese-téma, de a SWTOR játékban magyar szöveget is hallhatunk az ithoriaktól. Jó keresgélést! :) )


Még valami: a huttok nem használnak és nincs is szavuk az olyan felesleges kifejezésekre, mint pl. Kérem vagy Köszönöm! :)


Letölthető huttese fontkészlet itt.


Minta az írásrendszerre


“Bale és “Rancor”


 

“Black Sun”


 

Számtan, hutt módra


Mindig észnél kell lenni, ha egy huttal üzletel az ember fia: nekik csak 8 ujjuk van. Ez a legkevésbé sem elhanyagolható tény, számtalan probléma forrása volt már galaxis-szerte. Sajnos a pénztártól való távozás után…


A Base 8! Így hívják a huttok sajátos számolási rendszerét. Ha jóelőre nem tisztázod a körülményeket és nem a Basic szerint állapodtok meg a fizetségben, te húzod a rövidebbet – mint mindig, amikor leállsz üzletelni egy huttal. Az üzletkötés rendszerint a forgatókönyvük szerint zajlik. Először megdumálnak – hogy a végén még te fizetsz rá -, aztán megállapodtok valamiben és amikor azt hiszed, hogy a leszállított áruért kellően megfizetnek, akkor húznak le. Persze a zavarodottságot mindig a maguk hasznára fordítják; a monetáris politikájuk igencsak sajátságos és a probléma, akárcsak a lehúzás mértéke exponenciálisan növekszik.


A gyakorlatban ez így néz ki: pl. Jabba a béke jeleként elküld 10 pit droidot Lady Valarian palotájába (legfőbb vetélytársának, a whiphidek főnökének), az valójába csak 8-at jelent, 20-nál, ez a szám már csak 16 lesz. (Hát, ennyit a békéről!)


A Base 8 legismertebb kulturális hatása a rodiaiak gazdasági elnyomása volt. Jelentős földterülettől szabadították meg a rodiai lakosokat és fosztották meg őket a tulajdonjoguktól. A tudatlanság eredménye a jelentős pénzügyi behódolás, valamint egy névtelen, rodiai szolga-generáció megjelenése.


Így számolnak a huttok: (az első szám a hutt érték, a második a Basic)


0 – Nobo – 0
1 – Bo – 1
2 – Dopa – 2
3 – Duba – 3
4 – Fwanna – 4
5 – K’wanna – 5
6 – Keeta – 6
7 – Goba – 7
10 – Hunto – 8 (itt ér véget a tudomány)
11 – Beeska – 9
12 – Boboba – 10
13 – Goboba – 11
14 – Joboba – 12
15 – Soboba – 13
16 – Koboba -14
17 – Foboba -15
20 – Donocha -16
21 – Honocha -17
22 – Bohonocha – 18
23 – Dohonocha – 19
24 – Duhonocha – 20
144 – Jujumon – 100Néhány gyakrabban használt szó és kifejezés


…a teljesség igénye nélkül.


Achuta! – Helló!
Ah’chu apenkee? – Ki vagy te?
Chowbaso – Isten hozott!
Chuba! – Szevasz…!
Hi chuba da naga? – Mit akarsz?
Bo shuda! – Légy üdvözölve!
Mee jewz ku! – Viszlát!
Chess ko! – Óvakodj! / Légy óvatos! / Vigyázz…!
Eniki – rendben
Grancha! – Nagyszerű! / Kiváló!
Mesh’la – gyönyörű (szép)
Nal Hutta – Dicső Ékkő / Drágakő
tagwa – igen
nobata – nem
Boska! – Gyerünk!
wata – itt
Uma ji muna – Szeretlek!


Bukee vagy Peedunkee – fiú
Cheeka – nő
Jeedai – Jedi
Kwee-Kunee – Királynő
Lorda – Főnök vagy Mester
Ma lorda – Uram
Mikiyuna – mindenki
Murishani – Fejvadász
Ootman/Ootmian – idegen (nem helybéli)
Pateesa – barát
Shag – rabszolga
Ulwan – Csempész
Wermo – hülye (személy)


Bunky dunko – otthon
Bunko – palota
Doma toma – űr
Planeeto – bolygó


blastoh – fegyver / sugárvető
bota – motor (gép)
droi – droid
dyst – hajó
e’nachu – kaja
fierfek – méreg vagy átok
Makacheesa – jutalom
Moulee-rah – pénz
pankpa – űrhajó
pawa – erő
rulya – fegyver(ek)
wanga – fegyver


Kifejezések / sértések


Koochoo – idióta
Stoopa / stupa – bolond
Kee baatu baatu. – Zavarsz! / Kotródj az utamból!
Kava doompa D’emperiolo stoopa.- Te birodalmi bolond!
Chut chut – Felejtsd el! / Hagyjuk!
Coo ya maya stoopa – Gyengeelméjű bolond!
Cheespa bo coopa – Jobban teszed, ha vigyázol! / Vigyázz!
Echuta (vagy E’chuta) – nagyon sértő tölteléksző
kung – söpredék, szemétRemélem, tetszett az összeállítás. Természetesen számos kifejezés és példamondat található még a neten, de ezek felfedezését már a nyájas olvasóra bízom.  :)


Mee jewz ku! (Viszlát!)

Napló:

gAk [tag] Naplózva: 2013-04-08 18:53

Éjjel 3-tól reggel 9-ig helyi idő szerint értendő?

gAk [tag] Naplózva: 2013-04-08 19:00

Tárgytalan, megtaláltam a dev tracker-ben… :)

Naplózva: 2013-04-08 19:02 [admin] Nephin

Igen, mindig a helyi időt írom ki.

gAk [tag] Naplózva: 2013-04-08 19:03

Csak azért volt meglepő számomra, mert az eddigi patchek nem vették figyelembe az európai népet :) Emiatt persze csak szerdától vettem ki szabit… :P

Naplózva: 2013-04-08 19:36 [admin] Nephin

Szerintem inkább azt vették figyelembe, hogy pont 9-én 0 órakor kezdődjön az amcsiknál az early access, egy perc se vesszen el, ha megnézed, pont éjfélig lesz karbantartás ott. :)

oz [tag] Naplózva: 2013-04-08 20:05

Bennem fel sem merült, hogy a peccselés időpontjának meghatározásakor figyelmbe veszik a nem amerikai szempontokat is :)

Ruida [tag] Naplózva: 2013-04-08 22:58

Srácok egy kis segítségre lenne szükségem.

Még anno megvettem a játékot és 2-3x fizettem elő +1 hónapra, azonban amióta bejött a free-to-play rendszer kicsit elment tőle a kedvem, azóta nem is fizettem elő, és nem is igazán léptem be.

Milyen áron tudom megvenni a játékot? Illetve valamilyen negatív hatása lesz, hogy elhanyagoltam…?

Elfy [tag] Naplózva: 2013-04-08 23:33

És az 5 dolláros 1 hónapos subot hol tudom megvenni mellé ? :)

Naplózva: 2013-04-09 07:06 [admin] Nephin

@Elfy: hehe, olyan nekem is kellene… :D Szerintem csak azoknak jár, akik most preorderelnek, én nem is látom az opciót, mert már megvettem és “purchased”-nek jelöli az egészet.

@Ruida: nem kell megvenned, simán lépj be és preferred leszel a megfelelő korlátokkal, vagy fizess elő, ahogy eddig és akkor megy tovább, ahogy abbahagytad.

Negyed nyolctól mennek a szerverek a Twitter szerint, lehet frissíteni!

Lackow [tag] Naplózva: 2013-04-09 09:11

2,4 giga yeah

Ivanqus [tag] Naplózva: 2013-04-09 10:05

ezzel a special pre orderrel az 5 dolcsi havidíjért megkapom a havi cartel coinokat is?

Naplózva: 2013-04-09 10:12 [admin] Nephin

Ezt szerintem még senki sem tudja. :) Nincs odaírva semmi?

Ivanqus [tag] Naplózva: 2013-04-09 10:17

Nincs, de ez tök ugyanaz, mintha előfizetőként megvenném fél áron a kieget, az ár is ugyanaz. SZóval ha befizetek egy hónapot és megveszem fél áron ugyanott vagyok.

Ivanqus [tag] Naplózva: 2013-04-09 10:17

Egyébként jelenleg hány cartel coin jár egy hónap előfizetésért?

Lackow [tag] Naplózva: 2013-04-09 10:28

öccá a havié
öccáövven a 3 havié per ho
Gamecard es fel eves elofizu ugyeben nem tudok nyilatkozni.

Lackow [tag] Naplózva: 2013-04-09 10:32

Javitanek 2,4 giga + 600 mega es szerintem lesz itt meg.

Naplózva: 2013-04-09 10:42 [admin] Nephin

Atyaég, nincs is ennyi helyem. :D

Chagadra [tag] Naplózva: 2013-04-09 12:35

Bocsi, tudom h nem ide tartozik, de egészen véletlenül van valakinek tudomása olyan oldalról, ahol kész 2.0-ás skill fák vannak? :)

Naplózva: 2013-04-09 13:07 [admin] Nephin

Dulfynál gondolom van tesztszerveres, a véglegeset ma láthatod a játékban :D

sapith [tag] Naplózva: 2013-04-09 13:32

@Chagadra: Íme
http://pts.swtor-spy.com/skill-tree-calculator/sorcerer/236/

Nem tudom, hogy van-e eltérés a “legfrissebb”-hez képest, de ingame majd kiderül.
Már alig várom az estét. :D

Chagadra [tag] Naplózva: 2013-04-09 13:37

Köszi :)

Ivanqus [tag] Naplózva: 2013-04-09 15:03

OFF: ha veszek egy armor set-et carte coinért, azt az összes karakterem használhatja?

Trytokill-me [tag] Naplózva: 2013-04-09 15:35

Az összes karakteredből egy… akinek megveszed.

ayla [tag] Naplózva: 2013-04-09 15:41

illetve amelyikre eloszor feladod, ugyanis ezek is ugyanugy blindelodnek felvetelkor (es persze ki-be modolaskor), mint a narancssarga tarsaik.
a bound to legacy cuccok az egyetlenek, amit ide-oda modolhatsz es kuldozgethetsz, nem lesz karihoz kotve.

Jarama [tag] Naplózva: 2013-04-09 15:51

Valahogy nincs az a “fű most egy kieg jött a játékhoz” érzésem. Inkább egy nagy foltozásnak látszik ez a hókamóka kieg. Ellentétben a “tudjukmi” (öhhömwow) esetével. Persze innen, a játékos oldalról lehet okosnak lenni és észt osztani, de mégsem hagy nyugodni az a gondolat, hogy egy kieg-nek nagy hírverés kell, húzni az idegeket, előre megtervezni már az új karit, számolni az esetleges faju képességekkel and stuff.
Nem lehúzás akart ez lenni (én is kiváncsi vagyok), de merengés a jóról (pl. szabad kolbászolás az űrben). ;)

KoWa [tag] Naplózva: 2013-04-09 18:45

Egyvalamit nm ertek. Miert adjak ugy a kieget hogy early acces ha csak azok jatszhatnak alik jan 7ig vettek meg? Nem kocsog dolog ez?3

Tamás
Wacho [tag] Naplózva: 2013-04-09 18:58

Most jutottam haza, sürgős kérdésem lenne: anno még jan 7 előtt előrendeltem a kieget, de eddig nem intéztem a vásárlást. Az hogy történik? Indítsam el automatikusan a patchelést és leemeli a webkártyáról, mint a subot, vagy van valami külön teendő előtte? Hivatalos oldalon szürkén írja ki, hogy purchased.

Tamás
Wacho [tag] Naplózva: 2013-04-09 19:00

Ahh, most kaptam a levelet, hogy automatice észlelték, hogy raktam fel zsét, máris leemelték és gratuláltak a kieg megszerzéséhez. :)

Dreamer_KF [tag] Naplózva: 2013-04-09 19:04

Másnak is megáll a patch 98%-nál? Már 30 perce meg sem áll a mutató, Game Client 93-at rakja.. és semmi.

Tamás
Wacho [tag] Naplózva: 2013-04-09 19:09

Nyugi, ez sajnos gyakori. Általában vírusírtó inkompatibilitás a forrása. Ctrl-Alt-Del, folyamat megszakítása, újra elindítás. Nálam általában ez működik. Ha nem, átmenetileg kapcsold ki a vírusírtót, tűzfalat.

Dreamer_KF [tag] Naplózva: 2013-04-09 21:06

Köszönöm a segítséget, el is indult. Ráadásul nem kezdett el újfent letölteni, onnan folytatta, ahol abbahagyta.

Furcsa ez a patch. WZ-ken a 38as karimat csupa-csupa 51-52essel sorsolja össze. Még szokni kell.

Ivanqus [tag] Naplózva: 2013-04-09 21:18

keresek magyar PVE guildet Tomb of Freedom Nadd szerveren

Ruida [tag] Naplózva: 2013-04-09 21:36

Én az Alliance of Hungary-t ajánlom, én is ott voltam, és oda is szándékozok visszatérni.

cspolgar [tag] Naplózva: 2013-04-10 01:01

Ez 2.0 érdekes dolgokat eredményezett szerintem, a DPS Merc-em (amivel az 50-es szinten vasárnap értem el) látványosan gyengült, a double xp weekendnek hála Voss elején elértem az 50-es szintet (és be is szereztem a “picit” segítő Tionesse armort) és egész jól ment az 1.7-ben, tudtam mit és hogyan kell (főleg egy kis utána olvasás után simábban is ment minden), viszont 2.0-nál érezhetően gyengébb (pedig egy DPS Merc-nek azért nem sok mindenre kell odafigyelnie/használnia) a karakterem. A Sentinelem viszont jól “megúszta”, egy-két zavaró változást leszámítva ugyanúgy “működik”, mint előtte. Nem tudom, hogy a többivel mi a helyzet, de a DPS Merc-nél valami nagyon félre mehetett(mivel azt kétlem, hogy 1 nap alatt ennyit “romlott” volna a játékom, főleg hogy a DPS Merc-t elég könnyű játszani).

treffsys [tag] Naplózva: 2013-04-10 01:51

Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy én nem vettem meg a kiegészítőt csak a mai napon letöltöttem automatikusan a luncherrel. lvl50-es szintet nem tudom átlépni. Ezt írták is, rendben van. A pre-orderesek már fejlődnek, csinálják ahogy kell. Viszont, mikor április 14-én teljesen aktív lesz a kieg, akkor én prefered játékosként fel tudom majd húzni a karakteremet 55-ig??? Vagy mindenképpen meg kell vásárolnom a kiegészítőt, hogy tudjak játszani újra a játékkal a legmagasabb szinten ???
Válaszotokat előre is köszönöm.

ayla [tag] Naplózva: 2013-04-10 04:25

sajna en lecsusztam a preorder 5 napos jutalmarol, de 51ig siman kapok xp-t (51et nem lepi meg, de odaig szamol). erdekes, hogy egy bh es sectionx full runnal mar meg is van. kezdesnek kellemes kis basic comm jutalom is jar melle. :)
achievmentnel viszont duhit, hogy ossze-vissza szamol visszamenoleg. foleg, hogy az elmult ket hetben a harom karibol naponta kettovel tuti kaont kaptam es most megis csak 1 kill szerepel osszesen. erdekes modon coliciodnal meg ott vigyorog az 5. mondjuk azert 2k+os ertek kicsit elegedettseggel tolt el. :)

Naplózva: 2013-04-10 06:51 [admin] Nephin

@treffsíys: meg kell venned, ha nem veszed meg, csak a lvl 50-es tartalmat éred el + achievementek

KoWa [tag] Naplózva: 2013-04-10 08:02

Ez az új loading screen ez valami hányás….

Tamás
Wacho [tag] Naplózva: 2013-04-10 09:13

Ez az achievement rendszer elég kiforratlannak látszik. Ott vannak a companion achik. Még csak JK-val léptem be, annak szépen jóvá is hagyta, hogy comp achikat nála nagyrészt már teljesítettem. Viszont se SW, se SI, se Trooper esetében nincs meg.
Amin viszont jót mosolyogtam, hogy Colicoid War Games achi kimaxolva, pedig csak egyszer voltam.
A töltőképernyő nekem sem igazán jön be, de annyira nem zavar.
Viszont érdekelne, hogy a repair droidot hogy lehet lehívni a hajómról? Ma vettem meg CC-ért.

Elfy [tag] Naplózva: 2013-04-10 09:25

Lehívni ? Az olyan szerintem mint a mail box meg ezek, hogy ott van a hajódon. Van külön field mail droid /character perks jobb alsó sarok/ és azt teszi ki a fieldre.

Borg [tag] Naplózva: 2013-04-10 10:06

Az achievement rendszer tetszik. Viszont valóban néha hülyeségeket hagy jóvá. Nekem eddig tetszik amit kaptam a pénzemért, de azért nyugtával a napot. Tegnap este volt Makeb meg vagy 3 óra acsizás, hogy baromira trendi legyek. :)

oz [tag] Naplózva: 2013-04-10 10:37

Egy karakter achivementjeit akkor adja hozzá a közöshöz, amikor először belépsz velük. Vagyis nem generálja le az egészet induláskor. Végig kell menni az összes karakterrel.

sapith [tag] Naplózva: 2013-04-10 10:37

Tegnap este elég hamar lejött a patch. Zuhany, hajmosás és borotválkozás, mire csilli-villi lettem a patch is kész lett.:)
Első ami feltűnt, a loading screenen kívül, hogy lassab lett a töltési idő. Ingame is nehezebben hoz be dolgokat, pl. legacy panel, vagy töltéskor villódzik a kép. Nem tudom, hogy ez túlterhelt szerók miatt volt-é. Eddig ilyen nem volt. Ejnye bw.
Makebra csak elnéztem, még nem végeztem a class küldivel, szal inkább elöbb azt befejezem.
Az új tree hasznosnak bizonyult, hatásosabb lett a healem. Viszont vannak negatívumok is.
Acsívment rendszer, mit mondjak…nem látom túl sok értelmét. Ráadásul szerintem nem is jól mutatja a dolgokat. Érdekes módon a Colocoid nálam is kimaxolva. :) Lesz itt még mit javítani.
Ez az új sorcerer skill “Force Barrier”…van értelme, lesznek olyan helyzetek, ahol használható lesz?
Viszont van egy kérdésem.
A main sniper karimat már egy jó ideje hanyagolom, nem is tervezem vele a játékot, inkább heal.
Neki van elég sok classic comja. Hogy tudnék vele a sorci healer altomnak geart venni, csak mert azok bind on pickup, ha jól tudom.

treffsys [tag] Naplózva: 2013-04-10 10:48

@Nephin:
Köszönöm a választ.

Ezt igen gerinctelen és igazságtalan dolognak tartom, mivel eddig f2p volt a játék, ugyan korlátozásokkal, de egész élvezhetően lehetett játszani vele prefered státuszban, valamint a megvásárolt unlockokkal együtt.
Most, miután emberek százezrei felhúztak egy, vagy akár több karaktert is, időt és energiát fektettek bele, fejlesztgették őket, megismerkedtek a játékkal, megszerették, értékelték az elért eredményeiket és várták a kiegészítőt, hogy új tartalommal lesz majd gazdagabb a game, új kihívásokat érhetnek el, ezt kapják. Fizetni kell, hogy folytatni tudd, ami eddig ingyenes volt. Felháborító, hogy egyszer fizetős volt a játék, majd ingyenes és most megint fizetni kell érte. Tudom nem havi előfizuról van szó, de nem is ez a bosszantó benne.
Ha egyszer valami fizetős, akkor legyen fizetős, ha valami f2p, akkor legyen f2p és ne attól függjön a dolog, hogy a BioWare milyen kedvében van.
Ez elvárható egy ilyen színvonalú játéktól szerintem.
Nagyon sok ember van, aki nem tudja kifizetni ezt a több, mint 5000Ft-ot egy játékra, AMIVEL EDDIG INGYENESEN JÁTSZOTT.

Köszönöm, hogy kiadhattam magamból a dühömet.

Trytokill-me [tag] Naplózva: 2013-04-10 10:55

Sapit: bizony-bizoby bind on, szóval max úgy tudsz neki geart venni, hogy megveszed a sniperrel a geart és eladod a vendornak így credithez jutsz és GTN-en veszel modokat, vagy keresel craftert…

melyik szerveren játszol amúgy???

Trytokill-me [tag] Naplózva: 2013-04-10 11:17

treffsys:
Már bocs, hogy én mint előfizető leírom a gondolataimat…
Először is mióta van F2P van ember is a szervereken, ez örvendetes, DE (és ugye tudjuk mindig itt a DE) a BW csöpp kis szerverei nem tudják eltartani a tömegeket és olyan méretű őslaggok vannak, hogy a skill animációk elvesznek az éterben az ellenfelek teleportálnak és még sorolhatnám :) . Több előfiező nem nagyon van, mert mindenki ingyen szeretné élvezni a játék okozta örömöket, így +szervereket nem nagyon tudnak venni. (és persze hozzáteszem, hogy megannyi társam és én fizetünk laggért HURRRRRÁÁÁÁÁÁÁ)

Továbbá szeretném ha feltennéd magadnak a következő kérdéseket:
- nem gondolod, hogy a kiegészítő abból a pénzből lett elkészítve amit a havi díjasok dobnak össze???
- szerinted a szerverek nem abból a pénzből van működtetve, amit mi előfizetők dobunk össze???

De segítek megválaszolni a kérdéseket. A F2P-eket az előfizetői réteg tartja el. Pont úgy mint a való életben, az ingyenélő nem dolgozó népeket is a munkás réteg tartja el. (ismét HURRRRÁÁÁÁ)

Tehát véleményem szerint teljesen jogos, hogy az maxolhat aki fizet.

sapith [tag] Naplózva: 2013-04-10 11:26

@Tryto: Rossz hír, de Köszi! :)
Red Eclipse-n vagyok.
Ja, és +1 neked, ha egy subos véleményére vagy kiváncsi. :)

Naplózva: 2013-04-10 11:39 [admin] Nephin

@treffsys: a ftp státusz 0-50-ig tartó tartalmat ígér, le van írva, ezen felül kapsz most achievementeket is, ingyen. Mint mindig, itt is el lehet dönteni, ér-e neked annyit a többi, hogy megvedd, vagy sem. Ráadásul preferred leszel, ha megveszed, sőt, plusz 5 dollárért kaphatsz egy hónapnyi előfizetést, ami a normál ár HARMADA…

Trytokill-me [tag] Naplózva: 2013-04-10 11:41

az is rossz hír, hogy a Red Eclipse-n vagy :)

mondtam volna, hogy kalandozz velünk a galaxisban Jedikre vadászva :)

treffsys [tag] Naplózva: 2013-04-10 12:00

TryToKill-Me:

Teljesen igazad van, egyet értek veled. Egy percig sem gondoltam azt, hogy ez így nincs rendben, amit leírtál. Szépen megfogalmaztad, hogy ki-kit tart el stb..
De és nálam is ott van a DE, ha nincs pénze a BW-nek a f2p részére, akkor ne csináljon f2p opciót és ne húzza el a mézes madzagot a playerek előtt azzal, hogy x ideig ingyenes utána meg fizetős. (RÁSZOKTATÁS)
Ez a gusztustalan dolog.
Fizetek, ha kell, de ha nem feltétlen kell, akkor nem!
Az már az ő dolguk, bajuk, hogy, ha ingyenes a játék, akkor megoldják, hogy az úgy működjön, ahogy kell neki a magas létszám ellenére is!!

Véleményem szerint ebben a kontextusban nem jogos a fizetés. Jelzem, hogy gondold át te is, amit én írtam.

Köszönöm.

Borg [tag] Naplózva: 2013-04-10 12:00

Bár egyet értek veled.

“- nem gondolod, hogy a kiegészítő abból a pénzből lett elkészítve amit a havi díjasok dobnak össze???
- szerinted a szerverek nem abból a pénzből van működtetve, amit mi előfizetők dobunk össze??? ”

Cartel market. F2p is eléri és költ is rá (hülyeség mondjuk de biztos egy hadseregnyi ilyen van). Azaz mindenki fizet aki költ rá.

Laura Keller
Laurya [tag] Naplózva: 2013-04-10 12:22

@Sapith: Néhány ismerősöm megcsinálta,ugyhogy elvileg müködik a dolog.Úgy is átküldhetsz cuccot a másik karidnak,hogy szerzel valami legacy boundos modolhato cuccot,átküldöd a Sniper-nek.Megveszed vele amit akarsz és kibányászod belőle a modokat,azok elvileg nem kari boundosak.Ezután beleszórod a legacys cuccba és átküldheted más karinak. Belekerül némi creditbe,de elvileg müködik. Azért érdeklődj utána előbb,nem tudom,hogy nem-e csináltak ellene valamit. :)

Nekem eddig egyetlen dologtól füstölt el kissé az agyam. A talentpont ujraosztásnál. :D Az összes karinál újra lehet vacakolni vele. :D

Naplózva: 2013-04-10 12:40 [admin] Nephin

@treffsys: azt ugye tudod, hogy az előfizetőknek is meg kell venniük a kiegészítőt? Ez plusz fizetős tartalom, még mindig eldöntheted, kell-e neked vagy sem. Képzeld el, az milyen érdekes lenne, hogy a f2p eléri az 50+-os kontentet ingyen, az előfizető meg nem… :D Az pedig, hogy akkor mindenki kapja ingyen, megint nem megoldás, ez KIEGÉSZÍTŐ, nem tartalompatch, ami több is volt már és azokat a f2p is megkapta…

Lackow [tag] Naplózva: 2013-04-10 13:11

Beszerzel egy bound to legacy s szettet. Kiveszed Campaign cuccokat, modokat atrakod legacy boundos ruhadarabba, atkuldod altnak. O kiveszi a modokat, es berakja a sajat ruhajaba.
Ennyi.
Eddig is igy ment, most is igy fog.

Ez a f2p siras, h penzt kell kiadni valamiert meg lol. Ennyi erovel en is rinyalhatnek, hogy kezdetek ota elofizeto vagyok,megvettem a CE-t, folyamatosan fizetek nincs kimaradas,, miert nem adjak oda ingyen a kontentet.
Amugy is f2p be le van irva, class storyline t vegig tudod vinni, es elerheted az otvenes szintet, Makeben nincs class story, csak altalanos mindenkire ugyanaz sablon. Ha kivancsi vagy megveszed.
Valoszinu idovel ugyis jon vmi szuper cartel item,amivel lockolhatod a lvl 55 ot vagy Makeb et jo penzert.

sapith [tag] Naplózva: 2013-04-10 13:14

@Laurya: Na, köszi! Ezt jó hallani. Még rákérdezek este a klánban, de reményre adhat okot. :D
Respec 2 karinál nem gond. :P

treffsys [tag] Naplózva: 2013-04-10 13:16

@Nephin:

Csak a társalgást folytatva.
Az alap játékot is ki lehetett akasztani eddig f2p státuszban.:) (prefered vagyok amúgy)
Nem kellett semmit megvenni, illetve befizetni hozzá.
Mind a három opció alkalmas volt arra, hogy elérje az ember az 50-es szintet és fejlessze a karaktert/karaktereket rajta.

sapith [tag] Naplózva: 2013-04-10 13:17

@Lackow: Neked is köszi. Este neki is esem.

Tamás
Wacho [tag] Naplózva: 2013-04-10 14:47

treffsys: vagyunk itt páran, akik elég régóta előfizetnek, és sokunk anno még a játékért is fizetett vételárat – tudtommal az utóbbi időkben már magáért a játékért sem kell fizetni. Mégis közülünk senki se sír, hogy fizetni kell egy kiegért. Amúgy a kiegészítőknek ez egy jellemzője, hogy pénzbe kerülnek. Lényegében egy nagy méretű DLC-nek lehetne jellemezni az utóbbi években (régi szép idők, amikor a kiegészítő majdnem akkora dolog volt, mint az alapjáték – like Broodwar). Arra próbálunk igazából kilyukadni, hogy ez a kiegészítő egy olyan eleme a játéknak, mely kívül esik a f2p kategóriás játékos-fejlesztő szerződésen. Meg amúgy is, a BW vette a fáradtságot és megcsinálta (még ha elég vérszegény is szerintem), pénzt fektetett bele, meg munkaórát. Te sem szívesen dolgoznál ingyér gondolom.
Viszont volna egy kérdésem: most még tart az előfizum. Megvettem a kieget, sőt el is kezdtem. A kérdésem, hogy ha pár nap múlva lejár az előfizu, és preferred-é válok, akkor folytathatom a szintezést Makeben, vagy blokkolva lesz, míg újra be nem fizetek? Mert nem tudom, mikor tudok újra fizetni havit.

Naplózva: 2013-04-10 14:47 [admin] Nephin

@treffsíys: pontosan, erről van szó, lvl 50-ig és – ahogy tanult kollégám rámutatott – a class-sztorik erejéig fullingyen azt csinálsz, amit akarsz. Ebben semmi sem változott, minden megvan, amit mondasz, nem kell fizetni a lvl 50-ért, sem a class-sztorikért, sem semmiért, ha nem akarsz, lvl 50-ig.

DE:

- új kontentről (ami ráadásul nem class és ráadásul lvl 50 feletti) szó sem esett, ha azt hitted, hogy a KIEGÉSZíTŐ (hangsúlyozom: nem kontentpatch, mert azt eddig is ingyen kaptad) ingyenes lesz, nagyon naiv voltál. Egyébként tényleg biztosan lesz valami CM item, amivel ki lehet lockolni, előbb-utóbb…

– ismétlem: az előfizetőknek is meg kell venniük, pedig – ahogy tanult kollégám erre is rámutatott – az előfizetők még joggal is háboroghatnának, hogy “hátdeénfizetekhavontamiértnemingyenes”

@Wacho: szerintem eléred, preferred korlátozásokkal

Lackow [tag] Naplózva: 2013-04-10 15:34

Wacho mivel tanult kolletga vagyok szerintem is elered.
Nephinnek meg egyszer fejet veszem.Isten engem ugy segeljen :D

treffsys [tag] Naplózva: 2013-04-10 15:59

@Nephin:

Köszönöm a segítséget és a tájékoztatást.
Örülök neki, hogy kaptam válaszokat a bennem felmerülő kérdésekre, nem csak értelmetlen szószaporítást. :)
Azt hiszem “tanult” kollégáid félreérthettek valamit, mivel többször használták a “sír” kifejezést.
Nem egyszer említettem, hogy prefered státuszban vagyok, ami biztos tudják “tanult” kollégáid, hogy azt is jelentheti, hogy voltam előfizető.
Ugyanis én nem a “sírós” csoporthoz tartozom, hanem csak próbálom megérteni a kiegészítő változásait (persze néha nálam is elszakad a cérna).

A naivitásra pedig annyit reagálnék, hogy nem egy és nem kettő olyan f2p mmorpg-t tudnék mondani, ami ingyenes volt, ingyenes maradt és bármilyen kiegészítő, patch és változás történt azt megoldották előfizetők nélkül, úgy, hogy általában be van építve egy Cartel Market-hez hasonló opció, amiből pénzhez jutnak.

Mások kommentjeire inkább nem reagálok, nincs értelme.
Megértem, hogy a BW így oldotta meg a dolgot.
Csak érdeklődtem, hogy hogyan lesz ezután és kifejeztem sajnálatomat a folytatást illetően.
Kaptam választ a kérdéseimre, minden tiszta.

Köszönöm.

ayla [tag] Naplózva: 2013-04-10 16:04

targy kuldes legacy bound cuccokkal temaban:
pontosan a fenti modszerrel szereltem fel egy het alatt felig coulmi+felig bh cuccokkal az egyik epp csak 50re felert altom (sajat maga mellett meg ketten gyujtottek neki).
most mar a compokkal is lehet acsizni, de ugye jo esetben egyet ruhazol fel. a tobbivel nulla gearben eleg mazohista dolog 1000killeket csinalni. igy aztan gondoltam egy nagyot, vettem 3 full legacy setet es a felruhazott compok cuccait atrakodtam bele. igy most van egy wisdom, egy aim es egy cunningos full gearem. fegyverbol is lehet hasonlot, de greedeknel azert annyit nem helixeztem. ez elso korben le is fedi szinte az osszes compaiont es mindig csak tovabb kell kuldenem az aktualis karinak, amivel haladnek. aztan majd 55on, a nagy karik kinott cuccai mennek at bele. mondjuk nekem viszonylag konnyu dolgom, van a healer karijaim mellett a kedvenc es hasznalt compainok tok ugyanolyan statos cuccokat hordanak. aztan ha a fun hadonaszos jedim is feler, lesz str-es is a keszletben.
olcso es pratikus megoldas (az egesz kb. 5-600k-ba fajt). a kezdolokesert meg koszi lackownak.

ayla [tag] Naplózva: 2013-04-10 16:11

@treffsys
szerintem ezt nem a bio oldotta meg igy, hanem az ea. tudom, igazabol reszletkerdes, de szerintem lenyeges a kulonbseg. pontosan azert, mert eddig is jol latthattuk: az ea hogy kepzeli ez f2p dolgokat. ezek utan kicsit furcsalom, hogy meglepeteskent ert a penzert kieg dolog.
viszont szivesen fogadok (akar veled) 200 cc-ben, hogy legkesobb nyar kozepen mar ez a kieg is ingyenes lesz, ugyanugy, mint jelenleg az alapjatek. elobb azonban ki kell sajtolni a penzt azokbol, akik ezt nem fogjak tudni kivarni.

Lackow [tag] Naplózva: 2013-04-10 16:51

Treffsys oreg cimbora, felhivnam a figyelmed, hogy ez a jatek /egyelore meg/ nem /teljesen/ mikrotranzakcios alapokon mukodik.
Ha ez bekovetkezik, majd ott es akkor teljesen normalis lesz, hogy mindent ^ingyé^ kapsz.
S ha az lesz, en a jatekot is abbahagyom izibe.

Naplózva: 2013-04-10 16:57 [admin] Nephin

@treffsys: az a különbség az alapból f2p-ként indít játékokhoz képest, hogy a TOR egyrészt normál havidíjas MMO volt, másrészt még mindig az, a f2p lehetőség egy kiterjesztett trial gyakorlatilag, a preferred pedig, ahol te vagy, egy lxstrial, ha úgy tetszik, vagy gesztus volt előfizetőknek, akik épp nem fizetnek. Nem mondtam, hogy sírtál :)

@ayla: tuti, hogy nem lesz ingyen, majd lesz szép kis CM item RotHC unlockkal :)

Lackow [tag] Naplózva: 2013-04-10 17:06

Jomagam es Wacho szavajarasat vette zokon a fiatalember.

WERHOVINA [tag] Naplózva: 2013-04-14 09:10

Üdv mindenkinek én magam örülök hogy nem fizettem a játékért!! Pedig már majdnem belementem de jött ez az eltolás töröltek skillekrt gyengébb lett a karakter ez nemér anyit sem mint egy metin igy ebben a formában!!
MIÉRT VAN AZ HOGY MINDEN JÁTÉKOT MOD EGY NAPON azthiszik mekkorát alkottak közben lerontották ÉS ezekután még elvárják a fizetést?

Jarama [tag] Naplózva: 2013-04-15 09:35

@Werhovina:
Üdv Néked is! Ne felejtsd el, hogy egy nagyobb frissítés vagy kieg. érkezése mindig azt vonja maga után, hogy törlik a talenteket, jönnek új képességek, ezáltal valahogy egyensúlyba kell hozni a karikat és azok skilljeit. Minden fejlesztés így zajlik, ez nem új keletű dolog: minden játéknál így megy a fejlesztés. Új ötletek, új stratégia, stb. Próbálkoznak ők is és ha nem jön be, hát más irányt vesznek. Nem tetszhet mindenkinek minden!

Pengeszikra [tag] Naplózva: 2013-04-15 14:13

Még ezzel a megoldással is sokkal szimpibb a f2p megoldás itt, mint a WOW-ban, ahol 20. szintig mehetsz el f2p, ami kb. semmire se jó.

Az viszont meglepett, hogy az új skill tree mennyire nem támogatja a hibrid karakterek létrehozását, most küzdhetek még 45-ig, amíg meglesz a fa teteje, ami már 40-en megvolt régebben.

WERHOVINA [tag] Naplózva: 2013-04-16 14:32

@Jarama
ez sajna sok mindenkinek nem tetszett! volt akit minden nap fent láttam a szeron addig amíg meg nem jött az újítás azóta nem láttam !!! Olyan szinten elgyengült a karim hogy el sem hiszed:) Tatuinon HEROIC zónában 26 os szinttel vertem egy külön álló boss t vissza mentem 30 as szinttel gondolván könnyű préda lesz !!
csak kétszer vert rám és a harmadik menetet hajszál híján nyertem akkor szerinted mi tetsszen benne?
ekkora mértékű gyengülésnél?

Tamás
Wacho [tag] Naplózva: 2013-04-16 16:19

Én csak lvl 53 magasságában tapasztaltam először, hogy kevés vagyok a mobokkal szemben Makeben, de az a lvl 50-es gear miatt van.

[...] következő kis olvasmány nem annyira gyakorlatias (lsd.: hutt nyelv vagy a Basic), mint inkább érdekes lehet a lore-t kiegészítő, kisebb mellékszálak közt. A [...]

 

Az üzenet írásához be kell jelentkezni. Ha még nem regisztráltál, kattints ide.

  • email
  • LinkLog
  • WiW
  • Twitter

Magyar szerverek listája

PvP szerver: Tomb of Freedon Nadd
PvE szerver: The Red Eclipse
RP-PvE szerver:The ProgenitorMagyar chatek
The Red Eclipse köztársasági oldal: Hungarian
The Red Eclipse birodalmi oldal: Hungarian
Tomb of Freedon Nadd köztársasági oldal: Hungarian és Alliance
Tomb of Freedon Nadd birodalmi oldal: Hungarian
The Progenitor köztársasági oldal: Hungarian

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Linkek

Címkék

Hírarchívum