» The Old Republic: Knights of the Fallen Empire – ajánló és összefoglaló a játékról régi és új játékosoknak Star Wars: The Old Republic Hungary: Magyar SWTOR fansite

Regisztráció

Legyél Te is tagja a Star Wars: The Old Republic magyar rajongói oldalának! Regisztrációd segítségével hozzászólhatsz a bejegyzésekhez, hírlevelet kérhetsz, valamint egyéb extra funkciókat haszálhatsz! Tovább a regisztrációhoz »

The Old Republic: Knights of the Fallen Empire – ajánló és összefoglaló a játékról régi és új játékosoknak

Nos, kedd óta az előfizetők számára hozzáférhetővé vált a The Old Republic legújabb kiegészítője, a  Knights of the Fallen Empire.  Mivel a Star Wars-hype miatt sok régi játékos néz vissza és akadnak újak is, ezért a mai bejegyzés három nagyobb részre lesz felosztható. Elsőnek az új játékosok számára lesz egy áttekintő az Old Republicról, a második részben részben azon játékosokhoz kívánunk szólni, akik anno próbálták a játékot, de x idő után abbahagyták. Nekik röviden összefoglalom, mi változott az idők során. És végül az aktív játékosoknak is lesz egy kis szösszenet, hogy mire számíthatnak a legújabb kiegészítőben (bár ha aktívan követték az oldalt/fórumokat, olyan nagyon nagy meglepetés nem érheti őket).Akkor kezdjünk is bele: íme dióhéjban, mi is az The Old Republic.


A TOR egy MMORPG,  ami a Knights of the Old Republic első és második részének, valamint az Old Republic korszakhoz  kapcsolódó képregények és novellák szellemi örökösének tekinthető. A legújabb 4.0-ás update-tel inkább egyfajta hibridként fogható fel. Korábban is volt nem kevés olyan tulajdonsága, ami inkább egy “normál” egyjátékos RPG-re emlékeztetett. A történet, a szintezés  és egyes minijátékok alapján sokan nevezték eddig is single player MMO-nak. A legújabb kiegészítővel érkező változásoknak köszönhetően, ha akarjuk, a legtöbb tartalmat akár egyedül játszva is élvezhetjük. Szóval aki ódzkodik az ún. “klasszikus MMO”-któl, az is nyugodtan kipróbálhatja.


És itt következik a sokakat leginkább érdeklő kérdés: ingyenes-e a játék? Nos, erre a Mátyás király és az okos lány meséje lehetne a legszemléletesebb példa: igen is és nem is, az EA/BW páros hozott is ajándékot és nem is. A játékban a 8 class története végigjátszható fizetés nélkül és a 2 frakció történetét is végigjátszhatjuk egészen Ilumig. Viszont elég komoly megkötések vannak. Kevesebb karakterhely, pénz és levélküldési korlátozás és számos egyéb korlátozás, ami mind arra sarkall, hogy fizessünk. Viszont a játékosbázis fragmentálódását elkerülendő, aki akár csak egy hónapra előfizet, az megkapja az aktuális legfrissebb tartalmat. Vagyis az alapjáték és az ingyenes kiegészítők mellé (Galactic Starfighter, Galactic Stongholds, Galactic Conquest) megkapja az eddig megjelent három szintemelő kiegészítőt (Rise of the Hutt Cartel, Shadow of Revan és a Knights of the Fallen Empire). Annyi trükk van a dologban, hogy jelenleg csak az első 9 fejezet érhető el a legújabb kiegészítőből, a többi következő évtől kisebb nagyobb rendszerességgel fogják kiadni, így ahhoz, hogy megkapjuk pl. a 10. fejezetet, a megjelenés után előfizetőnek kell lennünk. Nyilván aki szeretné, bevárhat több fejezetet is, nem kell folyamatosan előfizetőnek lenni.


Nagyon röviden a játék tartalmi részéről. Mint említettem, 8 class található a játékban, oldalanként 4-4. Minden egyes class tovább specializálódhat kétféle advanced classra és ezen belül 3 féle, ún. discipline-t választhat (egy konkrét példával élve: a Jedi Knight-ból lehet Sentinel vagy Guardian, ez a választás végeleges, szóval jól fontoljuk meg. Ha a guardiant választottuk, akkor 3 féle ág közül választhatunk 1 tank és 2 dps. Ezeket azonban, ha adottak a feltételek trainereknél vagy field respect perk megszerzése után bármikor megváltoztathatjuk). Szóval a lehetőségek száma már-már végtelen. :) Egy-egy class küldetéseit végigjátszhatjuk mind férfi, mind női karakterrel, jelenleg unlockokkal együtt 10 faj közül választhatunk. A végigjátszás során számtalan alkalommal döntési helyzetbe kerülünk, ahol többféle megoldás közül választhatunk (ezek általában light/neutral/dark döntések), amik mind rövid, mind hosszabb távon befolyásoljál kisebb-nagyobb mértékben a történet alakulását.


A játék fontos része az ún. companion rendszer. Kevés kivételtől eltekintve a játék során nem egyedül fogunk bolyongani a galaxisban, hanem segítőinkkel, akik lehetnek droidok, bukott jedik, csempészek, kalózok, fejvadászok, padawanok vagy éppen sith harcosok. Mondanom sem kell, ketten jobb, mint egyedül. A legújabb változásoknak hála, most már mindenki eldöntheti, hogy ki a legszimpatikusabb társ, ugyanis szabadon választható a szerepük, vagyis bárki lehet dps, healer vagy éppen tank (ugyanis az Old Republic is követi az ún. MMO-szentháromságot).


Röviden még megemlíteném a játék többi részét is. Akad PvP is, vagyis ahol más játékosokat apríthatunk (Warzone). Nem lenne Star Wars a Star Wars űrharc nélkül, nem? Itt rögtön kétféle verzióval is megismerkedhetünk. Van egyrészt egy arcade típusú űrharc, ahol reflexeinket a gép által irányított ellenfelek ellen tehetjük próbára. Másrészt, ami talán többeket érdekelhet, a Galactic Starfigher. Ezt nyugodtan tekinthetjük az X-Wing vs. TIE Fighter szellemi örökösének. 4 féle hajó-osztály, osztályonként 4-6 féle hajó várja a kalandvágyó pilótákat. És ami talán még vonzóvá teszi: az ún. ingyenes játékosok is korlátozás nélkül hozzáférnek. Akadnak ezen kívül nagyobb kihívást nyújtó tartalmak, amik akár kisebb (2-4 fő) vagy nagyobb (8-16 fő) csoportban is játszhatóak, de maradjon felfedezni való mindenki számára, nem akarok minden poént ellőni.Visszatérő játékosoknak:


Nos, attól függően, hogy ki mikor hagyta abba, számos újdonság várja a visszatérőket.


Egyrészt a régi skill fa (és vele a hibrid karakterek) megszűntek, helyüket az ún. discipline rendszer vette át. Ezzel egyszerűsítették a fejlődési utakat, de az ún. utility pontok segítésével azért mégis tudunk némi egyediséget bevinni a karakterünkbe. Másrészt megváltoztatták a companion rendszert: nagyon röviden a lényeg annyi, hogy minden társ képes minden szerepet ellátni. Szóval aki szeretné, hogy a jedi lovagját a T7-es astromech gyógyítsa, annak nem kell tovább várnia. :D


Megjelent a játékban a housing (Galactic Strongholds: jelenleg 5 féle stronghold közül választhatunk és ezekből 4 aktív lehet) és a wardrobe rendszer is (Outfit Designer: 16 féle kinézetet állíthatunk össze és váltogathatjuk kedvünk szerint).


Újdonság még a legacy rendszer, mivel számos kényelmi és extra skillt szerezhetünk magunknak, valamint végre legacy wide-osak a datacronok! :)


A guildek kompetitív kis versenye a Galactic Conquest, mely során hétről hétre megy a küzdelem egy-egy bolygó/zóna birtoklásáért.


Valamint nem szabad megfeledkezni a kisebb-nagyobb rendszerességgel visszatérő eventekről sem (ezekhez találhattok leírást nálunk is).


Új társakat is toborozhatunk magunknak a meglévőek mellé, valamint a 4.0-ás update kvázi minden heroic küldetést, flashpointot, napi zónát és operationt endgame tartalommá változtatott.


Nyilván rengeteg új bolygó/zóna stb. is érkezett az évek során a játékba, de ezek részletes ismertetése meghaladja ezen bejegyzés kereteit és maradjon meglepetés mindenki számára.És végül pár szót a Knights of the Fallen Empire kiegészítőről (spoilermentesen).


Mivel történetről nem akarok beszélni és sok dologról már ejtettünk pár szót  az előző bejegyzésekben, így most pár kimaradt dologra fókuszáljunk:


A craftolás újra releváns lett. Ennek részben a vendorok butítása az ára, most már szintezés közben csak zöld szintű modokat vehetünk tőlük.


A másik dolog a skálázódás: részben emiatt szinte minden endgame tartalom lett, de nincsen már hard mode farmolása egyedül dekorációkért és egyéb nyalánkságokért. Tudom, hogy ez sokakat rosszul érint, de sajnos ez egy ideje már lógott a levegőben.


A companion rendszer átalakítása kicsit túl jól sikerült, a társak már már túlságosan is erősek lettek, a közeljövőben talán várható változás, nyilván jó lenne elkerülni, hogy megint átessenek a ló túloldalára.


Mostantól a szintezés egyszerűbb lett, ha nem akarjuk, nem kell mellék- és heroic küldetésekkel bajlódnunk (pedig megéri :) ). A heroic küldetések H2-re változtak. Az összes flashpointnak (kivéve a Collicoid War Game) van szóló (ezt nem kell magyarázni), tactical (ilyenkor 4 játékos szükséges, de nincs role megkötés) és hard (tank/healer/2 dps felállás szükséges) módja.Nagyon-nagyon tömören ennyi. A következő alkalommal a hasznos odalakat/fansite-okat és egyéb kiegészítőket vesszük sorra, illetve elképzelhető, hogy lesz egy kis bemutató a Galactic Starfighterhez is .Most pedig nézzük meg a Knights of the Fallen Empire launch trailerjeit:


STAR WARS: The Old Republic – Knights of the Fallen Empire “Face Your Destiny” Launch TrailerSTAR WARS: The Old Republic – Knights of the Fallen Empire – “Alliance” Trailer Early Access LaunchSTAR WARS: The Old Republic – Knights of the Fallen Empire – “Sacrifice” Trailer


Napló:

Ruida [tag] Naplózva: 2015-10-30 22:27

Valószínűleg hülye kérdés lesz, de számomra nem tiszta.

Shadow of Revan kieg ELŐTT hagytam abba. Ha előfizetek, minden előzmény+ az új kieget megkapom + 1 hónap előfizetést, ugye?

A meglévő karakteremmel miujság? Instant lvl 60? Vagy fel kell fejlődni?

Loc [tag] Naplózva: 2015-10-31 08:32

@Ruida:

Jól érted minden kieg + 1 hónap előfizetés.A meglévő karaktert fel kell szintezned,de kapsz 1 instant lvl 60 karakter lehetőséget is,azt csak új karakter készítésnél tudod felhasználni.

Ruida [tag] Naplózva: 2015-10-31 10:00

Rég nem játszottam. Hogy érdemes lvl55-ről tovább?

Lvl 60-on érdemes az új kontentnek nekikezdeni? Ha igen, akkor előtte?

GudottSW [szerkesztő] Naplózva: 2015-10-31 10:51

Gondolom a Class Story , Ilum és Makeb Megvan.
Operationoket most nem sorolok fel, csak olyan tartalmat ,ami solozható ill pár emberrel megoldható
Érdemes elkezdeni a seeker droid ( dreadseed) és macrobincoular ( The Shroud) küldetésláncokat, lehetőleg egyszerre, mivel általában párhuzamosan ugyanazon a bolygókon kell tevékenykedni.
Ezután opcionális a Czerka Takeover, minimális story (igazából intro és outro) 2 FP és napi/heti küldetések CZ-198 -as állomáson
Majd Oricon és Dread Masters szál lezárása (itt miután végeztél van 2 OPS is)
Ezután Forged Alliances ( 4 solozható FP közte és utána story)
Majd Shadow of Revan : Rishi és Yavin 4 (itt van 2-2 FP és OPS is, valamint minimális class story)
Végül Rise of the Emperor: Ziost
Majd lehet továbblépni az új kiegészítőbe

Szerintem érdemes ezeket előtte megcsinálni, de ha gondolod kezdhetsz instant 60-as karaktert is

DracoGladius [tag] Naplózva: 2015-11-01 13:13

Sziasztok!

Lenne néhány kérdésem, hátha ti tudtok segíteni. Jelenleg preferred státuszba vagyok. Mentem egy pár random tactical flashpointot a 35-ös szintű commando-mal, és az új flashpoint loot rendszer nem teljesen tiszta nekem. Szóval csak kék cuccok, illetve a végén egy lila esett, a narancssárga modolható itemek már a 4.0-tól nem léteznek, nem dobják a boss-ok a flashpointokba? Illetve a végén esett lila adaptive armor-os item, de nem ad csak armort, és ha belenézek nem modolható, nincsenek benne slotok (armoring, enchantment, mod) Tudom, hogy kell hozzá artifact authorization hogy használjam, de akkor most kaptam egy itemet, ami nem ad csak armort? vagy előfizetőként láthatom, hogy mennyi mastery-t, critical stb. ad? Illetve még az lenne a kérdésem, hogy az új loot rendszerben nincs roll a flashpointokban? Mindenki ki a bossból egy itemet?
Előre is köszi a segítséget!

GudottSW [szerkesztő] Naplózva: 2015-11-01 17:54

A Tactical FP-k loottáblája eléggé bugos, ha nincs lvl60 v feletti csapattag az utolsó boss által dobott lila item stat nélküli és nem moddolható. Elvileg dolgoznak rajta, akadt “pár” bug a 4.0 bevezetése óta

Akos0000 [tag] Naplózva: 2015-11-03 19:57

Nekem ez a level sync nagyon nem tetszik. Az unalmas, agyon játszott bolygókon az a rengetek ellenfél megint feltart csak, időpocsékolás. Főleg ha már XP re sincs semmi szüksége valakinek. Arra jók a Hard Flashpointok, vagy Operation feladatok hogy aki akar gyűjtögetni, fejlődni annak oké. De ez hogy végigszenvedjen az ember minden ellenfelet megint a régi bolygókon, egyszerűen teljesen értelmét is veszítette ezzel a szintlépés. Nem tudom. de nekem ez most nagy csalódás így! Vagy legalább lehetne választani, hogy aki hard módban akarja annál visszaáll a szint, aki normalba az meg marad a régiben, vagy hasonló. Kár érte.

GudottSW [szerkesztő] Naplózva: 2015-11-03 20:11

Igen, sajnos néha tényleg az az érzése az embernek, hogy direkt lassításnak rakták be (mondjuk a szintezés egyszerűbb lett, mivel több xp-t adnak a küldetések…)
Elképzelhető, hogy lesz finomhangolás még a rendszeren, de a companionok már már túl erősek lettek. Szóval valamit-valamiért… :)

 

Az üzenet írásához be kell jelentkezni. Ha még nem regisztráltál, kattints ide.

  • email
  • LinkLog
  • WiW
  • Twitter

Magyar szerverek listája

PvP szerver: Tomb of Freedon Nadd
PvE szerver: The Red Eclipse
RP-PvE szerver:The ProgenitorMagyar chatek
The Red Eclipse köztársasági oldal: Hungarian
The Red Eclipse birodalmi oldal: Hungarian
Tomb of Freedon Nadd köztársasági oldal: Hungarian és Alliance
Tomb of Freedon Nadd birodalmi oldal: Hungarian
The Progenitor köztársasági oldal: Hungarian

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Linkek

Címkék

Hírarchívum